Feltámasztják a Mercedes R osztályt

2015.08.12. 15:22

Már úgy nézett ki, a Mercedes R osztály végleg eltűnik a süllyesztőben, de kiderült, hogy a típus tovább készül, igaz, a gyártást kiadják egy alvállalkozónak. Nem is egy neve nincs vállalatnak, hanem az AM Generalnak, amely korábban a Hummer terepjárók tervezőjeként és gyártójaként szerzett magának nevet.

Az AM General gyakorlatilag átvette a gyártósort, amely eddig a Mercedes alabamai üzemében működött, és változatlan formában gyártja tovább az R osztályt indianai üzemében, ahol korábban Hummer H2 gyártása folyt a General Motors számára. Bár az R osztály sem Európában, sem Észak-Amerikában nem lett sikeres, és ezeken a piacokon már nem is kínálják, Kínában állítólag egyáltalán nem fogy rosszul. Így – akárcsak a szintén bukásnak indult VW Phaetonhoz hasonlóan – a kínai vásárlók eltérő ízlésének köszönheti, hogy túlélhet. A megállapodás mindkét fél számára előnyös, hisz így a Mercedes saját amerikai gyárában felszabadul a hely az új GLE és GLE Coupé típusok számára, míg az AM General ismét lekötheti az indianai üzem kapacitásának egy részét.

Az R osztály kínai sikere nyomán a Mercedes vezetése állítólag fontolóra vette, hogy mégis kifejlesszék a típus utódját, de egyelőre nem született meg a döntés, és ha zöld utat is kap a projekt, valószínűtlen, hogy az évtized vége előtt bemutatnák.