Kiömlött alumínium bénít egy német autópályát

2015.08.17. 12:08

Folyékony alumínium bénította meg a német A1-es autópályát Dortmund közelében. Az olvadt, majd aszfaltra szilárdult könnyűfém előtt a tűzoltók is tanácstalanul állnak: az oltás még ment, de nem lesz egyszerű eltakarítani, ami utána maradt.

A Dortmund melletti Schwerténél történt az eset vasárnap reggel, az A1-es Bréma felé vezető oldalán. Egyelőre nem tudni, miért, de egy olvadt alumíniumot szállító kamion kisodródott, és vontatmánya felborult. A három tartályból kettő sérült meg, azok tartalma ömlött az útra. A rakomány szétfolyt a pályán, megolvasztva néhol az aszfaltot is, majd a tűzoltók oltására az egész megszilárdult. Itt kezdődnek az igazán nagy bajok, a német tűzoltók most vakarják a fejüket, erre specializált célszerszám hiányában nem megy gyorsan az eltakarítás. "Az a kérdés, hogyan lehet felszedni az alumíniummal kevert aszfaltot. Meglehet, hogy az útépítő munkagépek azonnal tönkremennek ettől az anyagtól" - mondta a Bildnek a tűzoltók szóvivője.

Idővel biztos lesz megoldás, de közben mennek az órák, és egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat meg a forgalom a mindkét irányba lezárt autópályán.