Félmilliárdért veterán Porschét?

2015.08.18. 09:41

Húszszoros szorzót ért Steve McQueen egy Porsche 930 múltjában. A színészzseni utolsó egyedi Porschéjáért 1,95 millió dollárt (530 millió forint) fizettek egy hétvégi árverésen.

Egy megóvott, rendesen karbantartott hetvenes évekbeli 930 ára ma 100 ezer dollár körül mozog a piacon. Állapottól, felszereltségtől függően ez lehet akár másfél-kétszer ennyi, de az 1975 és 1989 között 18 ezer 770 darabban gyártott 930-asokért még nem kell kiüríteniük a széfet a gyűjtőknek. Legalábbis annak, aki megelégszik egy profán tucatpéldánnyal a sok közül, de ezért itt a képeken valaki tényleg kiadott félmilliárdot.

McQueen 1976-ban rendelte a 930-ast, négy évvel halála előtt. Az önzáró diffi, a tetőablak és a fekete sportülések mind általa rendelt extrák, ahogy a palaszürke fényezés is az ő ízlését tükrözi. Semmiképp sem halványítja az öntörvényű színészről maradt képet, hogy az autóba került egy külön kapcsoló, amivel a hátsó fényszórókat lehet külön lekapcsolni. A legendás Mulholland Drive-on állítólag többször hasznát vette a rendőrök ellen, ami vagy igaz vagy nem, de mindenképp hihető.

Az autóért fizetett 1,95 millió dollár egy része a Boys Republic nevű alapítványi iskolának megy, ahol problémás srácokat nevelnek. Ide járt maga McQueen is tízenévesként, miután mostohaapja meggyőzte édesanyját, hogy Steve menthetetlen. A Mecum aukciósház amúgy megdolgozott a pénzéért, és csinált egy fantasztikus videót az autó és McQueen közös történelméről.