Túl tucat a Tesla? Ez lesz a te autód

2015.08.18. 16:43

Két éven belül kész lesz egy tisztán elektromos, 800(!) lóerős Rapide-dal az Aston Martin. Ez még csak a kezdet, utána jöhet még sokféle villanyos Gaydonből.

Nem ez az első alkalom, hogy egy tisztán elektromos Aston Martinról hallunk, de most a cég elnök-vezérigazgatója, Andy Palmer beszélt ezirányú terveikről Pebble Beach-en. Mint mondja, a fejlesztés már folyamatban van, körülbelül két évre van még szükségük. Palmer egész részletesen belemet a konkrétumokba, a Rapide S villanyváltozatáról így már tudni, hogy összkerékhajtással és 800 lóerő körüli teljesítménnyel készülne. Az akkumulátorait az LG-től vagy a Samsungtól szerzik majd be, a becélzott hatótávolság pedig háromszáz kilométer fölött lesz. Mint a vezér mondta, izzig-vérig Aston Martin lesz, ebben már nem lesz semmiféle Mercedes AMG-alkatrész.

Palmer beszélt az áráról is, ami valahol 200 és 250 ezer dollár között lesz, azaz két-két és félszer drágább, mint egy mostani csúcs-Tesla, a Model S P85 D. Na, nem mintha a két márka egy szint volna, de a villany-prémiumok piaca annyira szűk, hogy egy új szereplő megjelenése mindig érdekes. Legalábbis akkor az lenne, ha nem csak évi százat gyártanak majd a Rapid EV-ből, mint ahogy most tervezik. De a legfontosabb, hogy ez még csak a kezdet. 2020-21 környékén az addigra elkészülő DBX-ből is lehet villanyos, és ha már megvan a technika, egész biztosan nem állnak le, és mindenből lesz villanyváltozat is, még ha alacsonyan limitált számban is.