Újabb kínai partnerrel talán talpra áll a Saab

2015.08.19. 09:07

Stratégiai együttműködést kötött a Saab autógyártását birtokló National Electric Vehicle Sweden (NEVS) és a kínai Dongfeng.

A NEVS és a Dongfeng által aláírt egyezmény elsősorban műszaki fejlesztésekre koncentrál, de lehet más haszna is. Az együttműködés szerint a Dongfeng környezetbarát autók fejlesztésében lesz a NEVS segítségére, amivel talán sikerül talpra állítani a Saabot, de a globális beszerzési és forgalmazási területen való erősítés is olyan, ami vonzó lehet egy mindössze 220 alkalmazottal bíró holding számára. Ezért cserébe a svédek adják a mérnöki tudást, valamint a nyugati piacokon szerzett tapasztalatokat. A kínaiak egész pontosan azt várják, hogy a svédek segítsenek nekik olyan autókat építeni, amelyekkel gond nélkül megütik az amerikai és európai igényszintet mind rendeleti, mint vásárlói igény terén.

Mattias Bergman NEVS-elnök a megállapodás kapcsán elmondta, a Dongfeng csoporton keresztül sokat javíthatnak ipari kapcsolataikon, de ami számukra, mint világszinten nagyon kicsi holding számára különösen fontos, hogy ezzel megoszthatják a fejlesztési költségeiket. Egy kínai partner a globális terjeszkedésben óriási segítséget jelent, bár ami a NEVS-t és Kínát illeti, van már kapocs: a svéd holding 22 százalékos tulajdonosa a 8,7 millió lakosú Csintago város. A Donfeng egyébiránt lendületben van Európában. No, egyelőre nem az autóval vannak tele az utak, de az 1969-ben alapított, vuhani székhelyű autógyártó szemmel láthatóan igyekszik minél több helyen jelen lenni: tavaly februárban a PSA-ban vettek egy nagy adag részvényt.