Jöhet a terepes Lada Vesta

2015.08.21. 14:05

A Lada vezetése szerint eljött az idő, hogy visszahódítsák az európai piacot. Ennek jegyében persze Magyarországot sem hagyhatják ki, novemberben hozzánk is megérkeznek az új modellek. Először a Kalina, a Granta és a Niva, de jövőre ígérik a Vestát is.

Utóbbiból azonban nem csupán a kémfotókon már látott kompakt szedán kivitel készül, hanem Cross változat is lesz. Pontosan nem tudni, miben különbözik majd az alapmodelltől, de vélhetően egy emelt hasmagasságú kombit kapunk, az álterepjáróknál megszokott műanyagokkal, amelyeket a küszöbökön, a sárvédőíveken és a lökhárítók alján helyeznek el.

Műszakilag persze aligha térnek el a szedántól, így ugyanazt az 1,6 literes szívó benzinmotort használják majd a Crossban is. Ez háromféle teljesítményszinttel lesz elérhető. A leggyengébb 87 lovas, egy lépcsővel feljebb már 106 lóerőt kapunk, míg a csúcsot a 114 lovas változat jelenti. Minden bizonnyal kézi váltóval és elsőkerékhajtással, de a terepes Ladához legalább feláras extraként illene majd kínálni az összkerékhajtást is.

A Vesta szedán már jövőre megérkezhet a magyarországi kereskedésekbe, a Cross viszont valamivel később, az év végén, vagy 2017 elején lesz kapható. A tanulmány hivatalos bemutatóját azonban már ebben a hónapban megtartják Moszkvában. Ára egyelőre nem ismert, de egész biztosan drágább lesz majd valamivel a 2,5 millió forint köré saccolt lépcsőshátúnál.