Óriási luxusautó-gyűjtemény pusztul egy vietnami raktárban

2015.08.22. 18:52

A helyszín ezúttal nem Dubaj, vagy egy roskatag francia pajta, hanem Vietnám. Ez a rendkívül magas páratartalommal megáldott délkelet-ázsiai ország, ahol 144 luxusautót fojtanak porba egy telepen immár második éve. Van itt minden a 7-es BMW-től a Ferrari F430-ig.

Annyi biztos, hogy egy vietnami raktárban készültek ezek a képek. Hatóság által lefoglalt autókat látni rajtuk, kivétel nélkül felső kategóriásak, de a háttértörténetüket már az internet népe nyomozta ki, nem hatósági infó. A hol csempén, hol földön álló, méltatlanul tartott gyűjteményről úgy hírlik, 2013. májusa óta parkol a helyén. Akkor történt, hogy a fővárosban, Hanoiban autókereskedői hálózatokat buktattak le szervezetten. Az eset mögött a kínai vámrendszer kegyetlen szabályrendszere áll, amely őrült magas vámot pakol a külföldről behozott luxusautókra. Szomszédos országként Vietnám így jó terep a csempészeknek.

Maybach 62S, Ferrari F430 Spider és 430 Scuderia, Maserati Gran Turismo, Bentley Continental Flying Spur, BMW-k, Audik, Roll-Royce-ok, Porschék, Aston Martinok és rengeteg drága sportautó és limuzin pihen a vietnami telepen. Egyelőre nem tiszta, mi a hatóság terve velük. Hasonló esetekben meghirdetett árveréseken szokták értékesíteni a lefoglalt tárgyakat. Így volt annál a Koenigsegg Agera BLT-nél is, amit két év pihenő után egy kínai raktárból árultak ki. Azóta állítólag már hajtja a vevője.

Ha az illetékes szerv engedélye megvan, a legnagyobb őrültség volna tovább tárolni ennyi autót pusztán olyan racionális okokból, mint amilyen a területfoglalás vagy az őrzés. Arról nem beszélve, hogy minden hónap állás százalékban kifejezhető értékvesztést jelent ezeknek az autóknak, ami ebben a műfajban nem aprópénz.