Ebből lehet a következő Toyota bestseller

2015.08.24. 17:40

A Daihatsu ugyan kivonult Európából, de miután a kisautóiról ismert márka a Toyotáé, legújabb tanulmányautójuk más márkanéven mégis eljuthat hozzánk, mint a Nissan Juke következő kihívója.

A Toyota már próbálkozott a négyméteres szabadidőautók kategóriájában az Urban Cruiserrel, kevés sikerrel. Az ügyetlen formaterv, a kedvezőtlen jen-euró keresztárfolyam miatti magas ár és az erős, jól tálalt konkurensek megjelenése miatt kevés fogyott belőle, végül 2014-ben eltűnt a kínálatból, méghozzá utód nélkül. A Japánban Ist néven máig is forgalmazott típus helyére pedig nem ártana valami ütőképeset hozni, mert manapság Európában épp az efféle kis hobbiterepjárókkal lehet a legnagyobb piachódításokat végrehajtani.

Épp ezért lehet érdekes a Daihatsu FX tanulmánya, amely egész jó kiállású, és épp passzolna a kategóriába a maga 3,8 méteres hosszával, 1,69 méteres szélességével és 2,45 méteres tengelytávjával. Az autó egyelőre csak tanulmány, amelyet Indonéziában mutattak be a napokban, de egyáltalán nem lehetetlen, hogy később, a gyártásra érett változat Toyota jelvénnyel Európában is felbukkan – legalábbis a jelenlegi helyzetben logikus lépés lenne.

Az autó műszaki megoldásairól egyelőre keveset tudunk, csak annyit árultak el, hogy 1,2 literes benzinmotor került az orrába, amely autómata váltóhoz csatlakozik. Ezek a részletek persze sokat változhatnak még, de a forma hétköznapi jellege miatt az az érzésünk, az FX sorozatgyártása akár egy éven belül beindulhat.