Szuperritka Rolls Royce eladó

2015.08.26. 07:25

Bár az autógyártás már vagy hatvan-hetven éve tömegműfaj, időről időre akad egy-egy olyan gazdag megszállott, aki teljesen egyedi autót szeretne, és eléri, hogy megcsinálják neki. Dánia svájci és monacói konzulja, Simon van Kempen is ilyen ember lehetett, hisz elkészíttette a saját Rolls-Royce Phantom VI-osát, amely most, negyvenkét évesen eladó.

Mai szemmel maga a Phantom VI is elég ritka modell: összesen 374 példányt készítettek belőle, de csak ez az egy kapott ilyen Frua kabrió-karosszériát. Pietro Frua a 70-es évek szögletes autó-formavilágának egyik divatdiktátora volt, aki láthatóan nem ijedt meg a katedrális-formájú Rolls-Royce átalakításától sem. A végeredmény hatalmas, amerikai stílusú tepsi szögletes lámpákkal és kellemes arányokkal, csak a klasszicista hűtőmaszk és a két oldalról nyitható motorháztető emlékeztet a brit gyökerekre.

A PRX4705-ös alvázszámú autót most el szeretnék árverezni a szeptember végi Frederickson Auction-on, a szakértők szerint 2-2,6 millió dán korona – vagyis 85-110 millió forint – a reális ára. Ahhoz képest, hogy a világ legértékesebb autójából, a Ferrari 250 GTO-ból jóval több, 39 példány létezik, ez nem is tűnik soknak, tulajdonképp annyit kérnek érte, mint egy vadonatúj Rolls-Royce-ért. A különbség annyi, hogy ez az autó valószínűleg már csak értékesebb lesz.