Itt a legújabb Lada

2015.08.27. 10:57

A Ladánál még mindig lassan folyik a munka – nyilván nem segítenek az orosz piac gyenge eladásai sem – így a vadonatúj Vesta sem került még a kereskedésekbe. Ám a tervezők láthatóan nem pihennek: elkészítették a Vesta Cross típust, amely tulajdonképpen két újdonság egyben.

Egyrészt eddig még soha nem láthattuk a kombi karosszéria-változatot, másrészt a Cross terepjáró-fazonja is újdonság. Ez utóbbi persze nem áll másból, mint néhány fényezetlen fekete műanyag elemből az autó alsó szélén, azt pedig nem árulták el, hogy ez a változat kap-e összkerék-hajtást. Ám úgy néz ki, a sárvédőívek és a kissé túlméretezettnek tűnő kerekek közt nem maradt sok hely, ami a terepjáró képességek szempontjából nem ígér sok jót. A Vesta Cross egyelőre csak tanulmány, és nem is árultak el róla túl sok konkrétumot. Az AvtoVAZ-t igazgató Bo Andersson is csak annyit mondott, hogy van esély a típus gyártására, de még túl korai lenne belemenni a részletekbe.

Bár a Cross még messze van a gyártástól, a Vesta szedán próbagyártása már megindult – állítólag valamikor az ősz folyamán a forgalmazás is megindulhat Oroszországban, hozzánk pedig legkorábban 2016-ban érkezhet meg, ha minden a tervek szerint alakul. A Vesta az első típus, amelyet a Renault műszaki segítségével fejlesztett a Lada, és a Kalina család után a második, amelynek a gyökerei nem nyúlnak vissza a kommunista diktatúra éveibe.