A leggyorsabb elektromos batár

2015.08.29. 09:10

Új sebességrekordot állított fel VBB-3 névre keresztelt elektromos járművével a Venturi. Az ohiói egyetem autóipari kutatóközpontjával szövetkezve fejlesztették a gépet, amellyel elérték a 386,7 km/h-t.

A rekordkísérletnek nem kedvezett az időjárás, hiszen a bonneville-i sós síkságot az esőzések elárasztották. Annyira rossz állapotban van, hogy a legendás Speed Week rendezvényeit is törölték. Ennek ellenére a Venturi kitelepült a helyszínre, hogy egy rövidített pályán megcélozza a saját maga által felállított, 2010-es rekordot. Akkor az elektromos autók abszolút sebességcsúcsát kaparintották meg, 494 km/h-s teljesítménnyel.

Ettől az eredménytől most jócskán elmaradtak, 386,7 km/h-t futottak, azonban ez sem rossz eredmény. A Nemzetközi Automobil Szövetség számos kategóriában nyilvántartja a sebességrekordokat, ezzel pedig a venturisok az A kategória nyolcas csoportjának nyolcas osztályában álltak az élre. Ez a 3,5 és 4 tonna közötti súlyú elektromos gépeket jelenti.

Az autót Roger Schroer vezette, aki elmondta: tizenegy éve rendszeresen visszatér Bonneville-be, de soha ilyen rossz körülményekkel nem találkozott még. Nem volt kellemes érzés számára, amikor meglehetősen nagy tempónál jobbra-balra billegett a VBB-3-as versenygép. Ráadásul próbálkozni is csak egyszer tudtak, aztán elfolyt a hűtőfolyadék.