Akkor ez volna itt az új Prius

2015.08.30. 10:22

Nem sikerült megtartani a formát, bő egy héttel a hivatalos bemutató előtt már nem sok titok maradt az új Prius formatervén.

A Toyota már megerősítette, szeptember 8-án jön a negyedik generáció premierje. A menetrendszerinti váltás külsőre az új arculathoz igazítás jegyében telik majd. A szállítás közben lekapott új Priusok szerint az orra rengeteget örököl a Miraitól, ami a jelek szerint a Toyota új formavilágának egy profétája lett. Legalábbis, ami az összképet illeti, a részletekkel szerencsére nem borult el annyira a tervezők agya a Priuson, mint a hidrogén-Toyotánál. A bumeráng ívű fényszórók, a vékonyabbra húzott kétlépcsős hűtőrács, a szeparált ködlámpák mind újdonság, de a Prius oldalsó profilja úgy tűnik, tartja a formát.

A hibridrendszer hatékonyabb lesz a negyedik generációban, állítólag az 1,8 literes benzinmotor és az elektromotor összteljesítménye itt már 150 lóerő. Ez 16-tal több, mint az elődé, és az akkumulátorok terén is volt hova fejlődni hat év alatt. Tisztán elektromos üzemre most már legfeljebb 56 kilométert mond a Toyota, ami még úgy is jól hangzik, hogy az ilyen adatoknál szokott hagyományosan túlozni minden hibridgyártó.