Varázstükör a Land Rovertől

2015.09.02. 06:16

Az utóbbi években a Jaguar-Land Rover több hasonló ötlettel is előállt, amilyen az átlátható motorháztető vagy tetőoszlopok, de eddig ez a legígéretesebb. A Transparent Trailer és a hozzá tartozó mobil-alkalmazás, a Cargo Sense nagyon hamar megvalósulhat.

Az alapötlet egyszerű: a modern technikával egyszerűbbé és biztonságosabbá tenni a pótkocsival vagy lakókocsival utazók dolgát. Itt a középső visszapillantó helyére egy képernyő kerül, amelyen az autó és a vontatmány hátuljára szerelt kamera képe is megjelenik – a vontatmány egyfajta szellemképként látszik. Így a sofőr egyszerűen követheti, hogy mi történik mögötte, ami csak az oldalsó tükröket használva nyilván nem ilyen egyszerű feladat.

A másik modul, a Cargo Sense a rakomány megfigyelését teszi lehetővé: ez akár mobiltelefonon, akár az autó fedélzeti kijelzőjén megmutatja a pótkocsiba szerelt kamera képét, és azt is képes jelezni, ha valami rendellenesség történt a raktrében. Ehhez persze megfelelően felszerelt vontatmány is kell, de ha a brit gyártó úgy dönt, sorozatgyártásba küldi ezeket az új rendszereket, nyilván kínál majd hozzájuk megfelelő kiegészítőket, amelyeket be lehet építeni a pótkocsikba.

Egyelőre csak prototípusként tesztelik a rendszert, de nem lá

tszik olyan eleme, amely ne lenne már most is megfizethető áron elérhető, és úgy tűnik, a szoftver is működik. Így aligha lenne akadálya, hogy akár egy-két éven belül elérhetővé tegyék az újabb Jaguar és Land Rover modellekhez.