Elvárkertbazároztak egy autópályát Romániában

2015.09.04. 16:07

Romániában sem mindig sül el jól, ha a politikai elit saját kampányához igazítja a nagy állami beruházásokat. Tíz hónapja adták át, hétfőn már lezárják a Nagyszeben (Sibiu) és Szászváros (Orastie) közötti autópályaszakaszt: rossz kivitelezés miatt lett veszélyes az idő előtt átadott pálya egy völgyhídja.

A Nagyszeben és Szászváros közötti gyorsforgalmi utat tavaly novemberben, két nappal az elnökválasztás előtt nyitották meg a forgalom előtt a választáson induló Victor Ponta miniszterelnök jelenlétében, anélkül, hogy a munkálatot a román autópálya-társaság CNADNR hivatalosan átvette volna a kivitelezőtől. Ezen az útszakaszon található a legnagyobb (egy kilométer hosszú, húsz emeletnyi mélység felett átívelő) romániai völgyhíd, amelynek környezetében hatalmas földmennyiséget mozgattak meg a terep előkészítése során. Az útburkolaton ott már az avatás után két hónappal repedések jelentek meg, amelyeket eddig részleges forgalomkorlátozások mellett aszfaltozással próbáltak eltüntetni. A völgyhídra vezető pályaszakaszok térségében, ahol megrepedt a burkolat, az avatás óta folyamatosan munkagépeket lehetett látni a ledózerolt domboldalakon. A román sajtóban az utóbbi hónapokban több szakértő is úgy vélekedett: a repedéseket az alapozás megcsúszása okozza, és aggodalmukat fejezték ki, hogy a földcsuszamlás akár a völgyhíd tartószerkezetét, és így a közlekedés biztonságát is veszélyeztetheti.

A CNADNR csütörtöki közleménye szerint a megrendelő és a kivitelező szakemberei egybehangzóan megállapították: nem földcsuszamlásról, hanem az alapozásnál használt anyagok megroskadásáról van szó, amiért a kivitelezőt terheli a felelősség, a garanciális javításokat pedig a kivitelező saját költségén végzi majd el. A javítások idejére az autópálya forgalmát egy 12 kilométeres szakaszon elterelik.