Botrányos Audi-VW kevert klón Kínából

2015.09.06. 15:02

Még el sem ült a legutóbbi botrány, máris itt a kínai Zotye újabb gátlástalan lopása. A VW-konszern formavilágának nagy tisztelői a Macan, a Tiguan, az A6 és a Q5 után hivatalosan is bemutatták a maguk Q3-asát: ez volna itt a Zotye S21 SUV.

Lassan legyártja magának a teljes VW-modellkészletet Csöcsiang autógyára, a Zotye. A 2005-ben alapított gyártól nem előzmények nélküli a szellemi tulajdon lopása, gyakorlatilag a teljes kínálatuk klónokból áll, igaz, köztük vannak olyanok is, amiket vásárolt liszenszjog alapján készítenek. A Volkswagen-csoport felé már elmaradt a diplomácia, és hiába lógatott be a Porsche nemrég egy pert a Macan klónja miatt, a Csengtui Autószalonon most bemutatták a következő másolmányt.

Érdekes hibridje lett ez egy Audi Q3-nak és egy random friss Volkswagennek. Az orrán a hűtőrácsok akár egy Passaté, a segge, a sziluettje viszont már egyértelműen Q-széria. Igényesnek mondjuk igényes, már ami a külső részleteket illeti, de látszólag bent sem a kidolgozás minőségével van probléma. Itt már elhagyták a VW-s kötődést, találtak azonban más példaképet a németek helyett. Az ott a műszerfal közepén a Tesla Model S-től és az új Volvo XC 90-től elirigyelt gigakijelző, amit kémfotókon már láttunk ugyan, de működésben még nem nagyon. Androifd fut rajta.

Az S21 SUV kétféle motorral lesz kapható a Zotye tervei szerint. A másfélliterese szívóban 120, turbóval 150 lóerőt tud majd. Lesz hozzá automata- és ötfokozatú kéziváltó is. A kínaiak 2016 közepén indítanák a gyártást, és az eddigi esetekből kiindulva ezt zavartalanul tehetik majd.