Ez a világ legbiztonságosabb Audija

2015.09.08. 14:11

Az Audi nem most kezdte a páncélozott luxusautók gyártását, de azt mondják, a legújabb fejlesztésük a csúcspont, ami a biztonságot illeti. A VR9-es biztonsági besorolás tényleg kivételesnek tűnik.

A legtöbb luxusautó-gyártó ma már kínál valamiféle páncélozott járművet, de ezeknek a biztonsági szintje tipikusan a VR6 és a VR8 védelmi szint közt van valahol. Az Audi A8 Security is egy volt ezek közül, eddig VR7-es szintet hozott, most azonban elkészítették a VR9-es változatot. A páncélzatot melegen húzott acéllemezekkel és speciális könnyűfém-ötvözet alkatrészekkel sikerült tovább javítani, így az autó most már lényegében minden kézifegyver lövéseivel szemben véd, még a 7,62x51-es NATO lőszer ellen is.

A 600 kg terhelhetőségű, hosszú tengelytávú modellt kétféle motorral kínálják: a négyliteres, 435 lóerős V8-as TFSI biturbó-motorral, illetve 500 lóerős hatliteres W12-essel. Mindkét változatot összkerék-hajtással szállítják, és mindkettő végsebességét 210 km/h-ra állítják be, elsősorban a defekttűrő gumiabroncsok teherbírási korlátai miatt.

Az új, biztonságosabb A8 L Securityt először az idei Frankfurti Autószalonon láthatja a közönség, az első megrendeléseket viszont csak jövő tavasszal kezdik teljesíteni.