Nincs több tartalék az AMG négyhengeresben?

2015.09.10. 14:51

A Mercedes motorja jelenleg a csúcs a kétliteres turbómotorok között, és azt mondják, ennél többet nem is tudnának kihozni belőle – persze az összes környezetvédelmi norma betartása mellett. Ennek ellenére dolgoznak az utód motorján, és a fejlesztésbe állítólag a Formula 1-es motort fejlesztő mérnököket is bevonták.

Tobias Moers, az AMG vezetője azt mondta, az A, CLA és GLA osztályból ismert kétliteres motor elérte saját határait, többet a motortervezők már nem tudnak kihozni belőle. A 381 lóerő és a 475 Nm csúcsnyomaték persze egy darabig bőven elegendő lesz, más gyártók háromliteres hathengeresekkel kínálnak hasonló teljesítményt. De a Mercedesnél már elkezdték egy újabb négyhengeres utcai sportmotor fejlesztését, méghozzá az F1-es motorfejlesztő részleg bevonásával. Úgy hallani, ez az új motor még kisebb lesz, csupán 1,6 literes, és az F1-es motorhoz hasonlóan valamiféle energiavisszanyerő berendezéssel tudják majd időlegesen megnövelni a teljesítményét.

Moers azt is elmondta, hogy bár az Audihoz és a Volvóhoz hasonlóan kísérleteztek már elektromos feltöltéssel, ahhoz új, nagy feszültségű elektromos rendszerre volna szükség, és az eddigi eredmények nem indokolnák a szükséges módosítások elvégzését a meglevő típusokon.

Az F1-es fejlesztőkkel terveztetett új sportmotor állítólag az A osztály következő generációjában érkezik, amely valamikor az évtized vége felé jelenhet meg legkorábban.