Alapfelszereltség lehet a fékasszisztens

2015.09.13. 10:04

Számos autótípusban alapfelszereltség lehet a jövőben az automatikus vészfék. Az NHTSA (National Highway Safety Administration – amerikai közlekedési hatóság) és az IIHS (Insurance Institute for Highway Safety – Biztosítók Közlekedésbiztonsági Intézete) kezdeményezésére tíz nagy autógyártó ült össze önkéntesen.

A megbeszélésen arról döntöttek, hogy az ütközések elkerülését szolgáló fejlesztésekkel bővítik autóik alapfelszereltségét. Ebbe a körbe tartozik az ütközés veszélyére figyelmeztető rendszereken túl az automatikus vészfékezés is.

A programhoz egyelőre a General Motors, az Audi, a Ford, a Mercedes-Benz, a Mazda, a Tesla, a Toyota, a Volkswagen és a Volvo csatlakozott. Hiányzik tehát egyelőre számos nagy gyártó is a listáról. Jelen pillanatban az amerikai modellek biztonsági extráiról szólnak a hírek, azt nem tudni, hogy más kontinenseken is lehet-e hasonlóra számítani.

Az IIHS azzal támasztja alá a program szükségességét, hogy az Egyesült Államokban évente mintegy 1,7 millió ráfutásos baleset történik. Ezek közül 1700 halálos. Az automatikus vészfékezés segítségével az elemzések szerint akár 35 százalékkal is csökkenhet a balesetek száma.