Mélytengeri iszonyat a tajvani Tesla-kihívó

2015.09.17. 12:28

A korábbi vázlatokon még nem látszott, ami a fotók alapján egyértelmű: a tajvani Thunder Power villanyautójához egy dolog nagyon hiányzik, egy ügyes formatervező.

Pedig a forma nem is tűnik olyan reménytelennek, amíg csak oldalról nézzük. Mintha egy régebbi Maserati eldobott terveit találták volna meg: lendületes, sportos szedánnak néz ki a típusjelzés nélküli autó. Szemből viszont jól látszik, mennyire más a távolkeleti szépérzék, mint az európai: csókosszájú mélytengeri harcsafélének látszik, az ovális hűtőmaszkkal és a jelzés értékű fényszórókkal. Hátlról pedig leginkább jellegtelen. Ritka, hogy egy autó ennyire más stílusú legyen három különféle nézetből, de itt pont ez a helyzet. Belül viszont egyszerű és elegáns – talán túl egyszerű is.

A Thunder Power egyébként szériagyártást ígér, méghozzá rögtön két változatét: az alapmodell 308, az erősebbik autó 428 lóerős lesz, és mindkettő elmegy egy töltéssel 650 kilométert, köszönhetően a hatalmas, 125 kWh-s akkumulátor-csomagnak. A csúcsváltozat ráadásul 5 másodpercen belül gyorsulhat 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 250 km/h lesz az ígéretek szerint. A nagy akkumulátor feltöltése persze nem rövid, de a gyártó szerint fél óra alatt visszatölthető az autóba annyi energia, ami további 300 kilométerre elegendő.

Nem kérdéses, hogy egy ilyen autó nem csak képességeiben, de árában is a Tesla vetélytársa lesz, de ahhoz, hogy legyen esélye a divatteremtő kaliforniai villanyautóval szemben, nem ártana még igazítani rajta itt-ott. Mondjuk elsőként keresni egy olasz formatervező stúdiót, ahol néhány ceruzavonással egységesítik az autó stílusát.