Egy vagyonba kerül a Suzukinak a szakítás

2015.09.18. 10:55

Bár a Volkswagen csoport több alkalommal is megerősítette, hogy nem szándékszik eladni 19,9%-os részesedését a Suzukiban, de úgy tűnik, a békéltető bíróság döntésének megfelelően mégis visszaveheti a Suzuki a részvényeket. Ami persze nem lesz olcsó.

A Volkswagen annak idején lényegében azt a Suzuki részvénycsomagot vette meg, amelyet korábban a General Motors adott el, és 2009-ben 2,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget fizetett érte. Ám a VW-Suzuki együttműködés rosszul sült el: a német és a japán cég képtelen volt bármiféle együttműködést kialakítani, inkább akadályozták egymást. A Suzuki már négy éve azon dolgozik, hogy szabaduljon a Volkswagentől, és ez nemrég sikerült is: a békéltető bíróság nemrég úgy döntött, a VW-nek vissza kell adnia a Suzuki részvényeket, de persze nem ingyen. A 19,9%-os csomagot 3,9 milliárd dolláros áron veheti vissza a japán gyártó, ami akkor is sokkal több az egykori vételárnál, ha beleszámoljuk az inflációt, hisz a VW befektetése jelenértéken sem lenne több 2,7 milliárd dollárnál.

Az egyelőre megjósolhatatlan, hogy egy ekkora kiadás milyen hatással lesz a Suzuki jövőjére, de biztos, hogy komoly lyukat üt majd a költségvetésen, hisz a japán gyártó teljes tavalyi nyereségének több mint két és félszerese. Az azonban szinte biztos, hogy a Suzuki most nem törekszik újabb szakmai befektetőt találni, miután ilyen nehezen szabadult a Volkswagen szorításából.