A következő Aston Martin neve pedig...

2015.09.19. 05:10

Úgy néz ki, az Aston Martinnál már csak páratlan számokat használnak, legalábbis a következő csúcsmodell neve DB11 lesz.

Újdonságot ugyan nem vitt az Aston Martin a Frankfurti Autószalonra, de Andy Palmer, a cég vezérigazgatója azért bejelentett egyet. „Ma büszkén és örömmel erősíthetem meg, hogy a következő új autónk a DB11 nevet viseli majd. Ez nem csak azt a szándékunkat jelzi, hogy folytassuk a korábbi, legendás DB jelzésű sportkocsik vérvonalát, de azt is megmutatja a világnak, hogy ambiciózus terveink megvalósítása folyamatban van.” - mondta.

A DB9 logikus utódja elvileg ugyan a DB10 lenne, de azt az elnevezést ellőtték a következő Bond filmben szereplő átrajzolt külsejű Vantage V8-ra. Ebből is lehet persze szériagyártmány a későbbiekben, de valószínűleg nem ezen a néven, különben az a fura helyzet állna elő, hogy a DB11 után érkezne a DB10-es. Eddig egyetlen szám maradt ki a DB modellek sorából: DB8 nem készült, mivel az akkori cégvezetők attól tartottak, azt hiszi majd a közönség, hogy az egyébként V12-es csúcsmodell csupán nyolchengeres – így lett abból az autóból DB9.

A DB11-estől egyébként több lényeges újítást is várhatunk, annak ellenére, hogy a műszaki alapokon nem változtatnak. Az egyik az AMG motorok bevezetése lesz. Az Aston Martin egyelőre a Ford kölni motorgyárában készítteti a motorjait, de ezeket lényegében alig fejlesztik, így a Mercedes sportrészlegétől beszerzett, naprakész motorok jelentős korszerűsítést jelentenek a brit sportkocsigyártó számára. Mivel az AMG motorjai kivétel nélkül turbófeltöltésesek, a váltás egyben azt is jelenti, hogy teljesítményben ismét versenyezhetnek a Ferrarival, a Lamborghinivel és a McLarennel. A másik, hogy várhatóan itt szakadnak el először az 1992-ben bemutatott DB7 óta ismert Ian Callum-féle formavilágtól, amely ugyan tényleg szép, de huszonhárom év alatt egy picit már megkopott.

Egyelőre annyit tudunk biztosan a premier időpontjáról, hogy valamikor jövőre tartják – nem csodálkoznánk rajta, ha legalább tanulmányautóként már jövő márciusban, Genfben kiállítanák az új Aston Martint.