Kirúgják a Volkswagen vezérigazgatóját?

2015.09.22. 17:40

A VW csoport vezérigazgatójából nem csak elnök nem lesz, de úgy tűnik, még ki is rakhatják a cégtől a felügyelőbizottság vezetőségének péntekre tervezett ülésén. Az ürügy persze a TDI szoftverrel kapcsolatos botrány, de a szituáció láttán óhatatlanul az az érzés keríti hatalmába az embert, hogy itt van még valami a háttérben. Vagy még inkább valaki.

Dr. Martin Winterkorn (jobbra) és lehetséges utódja, Mathias Müller
Dr. Martin Winterkorn (jobbra) és lehetséges utódja, Mathias Müller

A hír úgy szól, hogy pénteken gyűlik össze a felügyelőbizottság vezetése, azzal a céllal, hogy Dr. Martin Winterkorn vezérigazgatót leváltsák, és a helyére a jelenlegi Porsche vezért, Mathias Müllert ültessék. A húsztagú vezetőség élén a nemrég kinevezett Dieter Pötsch áll, akit állítólag azért helyeztek ebbe a pozícióba, hogy Winterkorn doktor ne ülhessen be a Volkswagen birodalom legnagyobb hatalmat biztosító poziciójába. Pötsch kinevezésével kapcsolatban is Ferdinand Piechet emlegették, aki korábban már megpróbálta kirúgatni is Winterkornt, de végül maga távozott az elnöki székből.

Ez a játszma persze még nincs eldöntve. Pénteken eldől, hogy Winterkornt támogatja-e még a felügyelőbizottság, mint az év elején. A Volkswagen a pletykák felbukkanása után néhány órákkal reagált: a cég szóvivője nevetségesnek nevezte a Winterkorn távozásáról szóló híreszteléseket, pedig az ilyesmit egyáltalán nem szokás kommentálni. Az talán merész feltételezés lenne, hogy a TDI botrány kirobbanásának hátterében is a VW vezetőség valamelyik tagja állna, habár elvileg ez sem lehetetlen, az viszont szinte biztos, hogy Winterkorn házon belüli ellenségeinek jól jön az eset.

Az az érzésünk, a hét vége felé kiderül, hogy ki vezetheti tovább a Volkswagen csoportot, és szép lassan az is kiderül, hogy a németek megtalálják-e a probléma kezelésének megfelelő módját. Nagy kérdés, hogy a német gyártó képes-e arra, amire a Toyota néhány éve, azaz maximális együttműködési készséget mutatni, és a visszahívások megfelelő kommunikációjával azt az érzést kelteni, hogy ha hibáznak is, mindent megtesznek azért, hogy ez ne okozzon komoly gondot a vásárlóiknak.

Minden, a dízel-botránnyal kapcsolatosan született írásunkat megtalálja csokorba gyűjtve ezen a linken.