A politikán bukott el a Peugeot levegős hibridhajtása?

2015.09.23. 11:58

Most először hallható hivatalos forrásból, hogy a Hybrid Air pneumatikus hibrid rendszer lényegében halott. Ráadásul Maxime Picat, a Peugeot vezérigazgatója nyilatkozta, ami tekinthető egészen hivatalosnak.

Picat szerint nem a Peugeot tehet róla, hogy a sűrített levegős hibrid hajtásból nem lesz semmi, hanem a politikai háttér. Pontosabban az a tény, hogy a rendszer alaphelyzetben csak bizonyos technológiákat támogat, így a tisztán elektromos és elektromos hibrid hajtású modelleket. „Ha most százmilliókat költünk a Hybrid Air kifejlesztésére, és a kormányok valamelyike úgy dönt, hogy ezt a technológiát nem támogatja, az meg is öli a projektet.” - mondta Picat, majd hozzátette, amíg a politikusok azt is eldöntik, hogy milyen műszaki megoldásokat támogatnak, a Hybrid Air bevezetése egyszerűen túl kockázatos lenne.

Ugyanakkor a Peugeot igazgatója elmondta, hogy a Hybrid Air rendszerről nem mondtak le végleg, egy kis csapat továbbra is fejleszti, de a sorozatgyártás lehetősége egyelőre nagyon távoli. A Peugeot persze különösen kényes anyagi helyzetben van, olyannyira, hogy a dízel-elektromos hibrid rendszerük sem maradhat gyártásban, mivel veszteséget hoz, így nyilván nem férne bele a költségvetésbe a Hybrid Air rendszer kifejlesztése, különösen úgy, hogy semmiféle garancia nincs a piaci sikerre.

Ahhoz, hogy továbbléphessen a Peugeot a pneumatikus hibrid hajtás fejlesztésében, egy komolyabb fejlesztési partnerre lenne szükség, amely kifizetné a költségek egy jelentős részét. Nyilván egy másik autógyártó lenne a legmegfelelőbb, de úgy tűnik, mostanság mindenki az elektromos hibridekben lát fantáziát, így arra kicsi az esély, hogy a közeljövőben akadna komolyan vehető érdeklődő.

Elvileg a pneumatikus hibrid nagy előnye, hogy az energia tárolására használt nagy nyomású tartály sokkal olcsóbb, mint egy Li-ion akkumulátor, azaz egy ilyen rendszer hosszú távon sokkal könnyebben, gyorsabban terjedhetne, mint a villamos hibridek, feltéve, ha valaki rászánja az összeget a szériagyártásra alkalmas változat kifejlesztésére.