Európában nyitott gyártósort a Tesla

2015.09.27. 07:17

A nagy ambíciók mellé itt egy újabb konkrét lépés: a hollandiai Tilburgban megnyitotta első európai üzemét a Tesla pénteken. És ez még csak a kezdet.

Hetente 450 Model S gördül majd le a Hollandiában épült gyárból, ám ez kimondottan csak a felfutási tempó. A Tesla első külföldi üzeme akár kétszer ekkora termelésre is képes lesz, ha szükség van rá, és ez még mindig csak a kezdet. Tilburg a világ egyik legfontosabb kikötővárosa, Rotterdam közelében fekszik, ezért esett rá a választás, de Elon Musk a gyárnyitással kapcsolatban elmondta, nem állnak meg Amerikánál és ennél az egy európai üzemnél: további gyártóbázisok létrehozása szerepel a belátható célok között.

Kell is a bővülés, ha a tavalyi 35 ezer autós termelés után 2020-ra el akarják érni a korábban hangoztatott félmilliós példányszámot. Addigra legkevesebb három modelljük lehet a piacon: a Model X most már tényleg napokon belül itt lesz, a Model S-nél kisebb és elérhetőbb Model 3-at pedig nem olyan rég két év múlvára mondta Musk Twitterjén.