Visszatérhet a bukott Renault

2015.09.29. 10:59

A Renault komoly problémát húzott magára azzal, hogy néhány éve teljes villanyautó-palettát mutatott be, hisz ezek a modellek nem elég népszerűek hozzá, hogy visszahozzák a fejlesztésbe ölt euró-milliárdokat. A Fluence Z.E. volt az első, amelynek leállították a gyártását a tavalyi év elején, mivel három év alatt 3500 darab kelt el, így a gyártás maga is veszteséges volt. Ám úgy látszik, a bukott villany-szedánt most újra előveszik.

A gyártást a hírek szerint Kínában indítanák újra, a Dongfeng és a Renault közös gyárában. Az öregedő típust persze átdolgozzák, mielőtt 2017-ben elindulna a termelés, de az alapok állítólag maradnak. A Renault nyilván abban bízik – egyébként némi joggal – hogy Kínában népszerűbb lesz az elektromos szedán, mint Európában. Ott ugyanis már eddig is gyorsabb volt a villanyautók terjedése, mint Európában, még ha csak a városi taxisok körében is. Ráadásul mivel a Li-ion cellák nagy része is Kínából származik, ott a gyártás is jelentősen olcsóbb lehet, mint Törökországban volt.

A Fluence Z.E.-t 95 lóerős és 227 Nm csúcsnyomatékú villanymotor hajtotta, amely egy 22 kWh-s akkucsomagból kapta az energiát. Alighanem a kínai modellbe is hasonló hajtáslánc kerül, bár elképzelhető, hogy nagyobb akkumulátor kerül, hogy a 185 km-es elméleti hatótávolságot megnyújthassák.