Ez lenne az új Mazda-Fiat sportkocsi?

2015.09.30. 06:10

Most láthatjuk először álcázás nélkül a Mazda MX-5 alapú Fiat roadstert, bár gyanús, hogy ez talán még nem a végleges forma.

A Fiat 124 Spiderként emlegetett kétülésesen itt-ott mintha átütne a japán rokonság – a szélvédő-keret és a tető nyilván nem különbözik drasztikusan – de több a látványos különbség. A legnagyobb eltérés, hogy az olasz változat karosszéria-formája jóval egyszerűbbnek tűnik. Picit Aston Martinos beütésű az orr-rész, hátul pedig egész jellegzetes a két lámpatest közt felpúposodó csomagtérfedél, de amúgy hiányzik a legújabb MX-5 formájára jellemző rafináltság. A hosszabb orr-résztől kifejezetten nyúlánkabbnak tűnik a Fiat formája, annak ellenére, hogy a tengelytávja aligha különbözik a Mazdáétól.

Azt egyelőre mindenki csak találgatja, hogy a 124 Spider valóban a Fiat saját motorjaival készül-e. Ha igen, akkor az 1,4 és az 1,8 literes turbómotorokat kaphatja meg, amelyekkel 180 és 240 lóerő közti teljesítményszint volna elérhető. Ám költség-szempontból nyilván sokkal kedvezőbb lenne, ha meghagynák a Mazda valamivel gyengébb, 130 és 160 lóerős 1,5 és 2 literes szívómotorjait.

Egyértelmű, hogy a Fiat a 124 Spiderrel Észak-Amerikát veszi célba elsősorban, nyilván ezért is időzítették a premiert a novemberi Los Angeles Auto Show-ra. Így mindarra, amit a típussal kapcsolatban most még csak sejthetünk, az év vége előtt biztosan fény derül.