Egy Volvo, kétütemű V8-assal

2015.10.02. 13:27

Míg a világ autóipara azzal van elfoglalva, hogy minél kényelmesebb, tisztább üzemű, és kevésbé gépszerű autókat állítson elő, egy csapat unatkozó svéd olyan autót rak össze éppen, amely mindennek az ellenkezőjét képviseli.

A Rudezon nevű szerkezet karosszériaelemei egy öreg Volvo Amazonról származnak – nyilván innen a név második fele – de nagyrészt csőváz tartja össze. Ám a jármű legérdekesebb része a motor: négyliteres, V8-as, és kétütemű. Az 1980-as években gyártotta az Evinrude vállalat – innen a név első fele – külső felfüggesztésű motorcsónak-motornak, függőleges beépítéssel. A maximális teljesítménye eredetileg 250 lóerő, a csúcsnyomatéka pedig 407 Nm, ami nem hangzik soknak, de maga a motor is nagyon könnyű, és valószínűleg a Rudezon karosszériáját sem zsúfolják majd tele felesleges extrákkal. A lényeg azonban nem is ez, hanem a félelmetes hangzavar, amit a nyolc rezonátoros kipufogórendszer kibocsát: mint négy nagyon mérges Trabant egyszerre. Minden rendes embernek gyűlölnie kell az ilyet, különösen a rengeteg kékes füst láttán, de mégis van benne valami borzongatóan gyönyörű.

Az építők persze nem utcai használatra szánják a gépet: a Rudezon gyorsulási versenyekre épül, ahol a négyütemű konkurencia sem fogyaszt kevesebbet, vagy szennyez kevésbé, és ha nem is ez lesz a leggyorsabb a pályán, biztos, hogy ez lesz a legkarakteresebb versenyző. Az építés még zajlik – aki követné a folyamatot, az autó facebook-lapján megteheti.