2015.10.02. 06:20

A Suzuki rendesen felkészült a Tokiói Autószalonra, nem csak az új Ignist mutatják be, és a tréfás mikro-pickupot, de készítettek egy 4,2 méteres egyterű-tanulmányt is. Az Air Triser kívülről nem nagy szám – kicsit olyan, mintha egy 70-es évekbeli dízelmozdonyban gyönyörködött volna a formatervező csapat munka közben – de nem is ez a lényege.

Érdekes, hogy nem a Suzukinál bukkan fel a nappalivá alakítható autó ötlete először: a Tokiói Autószalonon szinte mindig kiállít valaki egy hasonló járművet. Úgy néz ki, Japánban valamiért jobban vonzza az autóban társalgás gondolata az embereket. Az Air Trisert pedig egyértelműen erre optimalizálták: a famintás padló felett szinte lebegő ülések néhány perc alatt átrendezhetők a baloldalon elhelyezett dupla tolóajtóval szemben U alakú ülőalkalmatossággá.

Az érdekes formájú dobozautóba persze hajtás is került: egy egyszerű 1,4 literes szívó benzinmotorból, egy villanymotorból és egy ötfokozatú váltóból állt össze a hibrid rendszer, amely mozgatja. Más műszaki adatot nem közöltek, de ez az autó nem is feltétlenül a vezetésről szól, inkább csak a kényelmes helyváltoztatásról, és persze arról a lehetőségről, hogy akár hat ember számára nyújtson kulturált környezetet akár álló helyzetben, akár menet közben.

Arra viszonylag kevés az esély, hogy a Suzuki ezt a modellt gyártásba küldené ebben a formában, bár nem zárható ki, hogy valami egyszerűbbel megpróbálnak beszállni a japán egyterű-piacra. Igaz, ezt jelenleg olyan gyártók uralják, mint a Toyota és a Nissan, amelyekkel szemben a Suzukinak nem lenne egyszerű dolga.