Film készül Bruce McLaren életéről

2015.10.04. 11:22

Enzo Ferrari mellett a közeljövőben egy másik autósport-legenda, Bruce McLaren élete is moziba kerül. A rendező neve már garancia, hogy ez sem lesz egy rossz film.

Új-Zéland, ez a mindentől távoli, nem kimondottan népes szigetország több kiváló autóversenyzőt adott a világnak. Köztük az 1967-es év Forma-1-es világbajnokát, Denny Hulme-t, a sosemnyerő Chris Amont vagy az Indy-menő Scott Dixont. Mindegyiküknél korábban, már az ötvenes években a nemzetközi autósport aktív szereplője volt Bruce McLaren. A versenyzőnek sem utolsó McLaren 1966-ban győzött a Le Mans-i 24 óráson, kétszer lett a Can-Am-széria bajnoka és négy Forma-1-es futamgyőzelmet szerzett. Nem volt egy kimagaslóan jó autóversenyző, de a legjobbak közé tartozott rövid, bő egy évtizedes pályafutása alatt. Az utókor számára azonban elsősorban nem pályán elért személyes eredményei miatt ismert.

Saját csapata autójában az 1969-es Monacói Nagydíjon
Saját csapata autójában az 1969-es Monacói Nagydíjon

Bruce 1963-ban megalapította saját versenycsapatát, melyben nem csak mint versenyző és igazgató volt jelen, de az autótervezésben is részt vett. A csapat '66-ban már a Forma-1-ben szerepelt, két évvel később pedig már három futamot is nyert a sorozatban, de az igazán nagy sikereit Bruce nem élte meg. 1970. június 2-án egy teszten életét vesztette.

Egyelőre nem tudni, hogy a készülő film csupán életének 32 évről szól-e majd, vagy feldolgozzák benne az általa alapított csapat későbbi sikereit, amellyel a Forma-1 történelmének második legeredményesebbje lett. Annyit tudni biztosan, hogy Roger Donaldson rendezi, aki egy életrajzi filmmel már igazolta, érdemes a feladatra: ő rendezte a Burt Munro első Bonneville-i útját feldolgozó, Anthony Hopkins főszereplésével készült Leggyorsabb Indiánt. Azzal ellentétben ez állítólag doku lesz, és az IMDb szerint már forgatják is. Jelen állás szerint 2016-ban mutatják be, várhatóan egy évben az Enzo Ferrari életét feldolgozó játékfilmmel, amiben Christian Bale játssza a fiatal Ferrarit, Robert De Niro pedig az öreget. Jaj', micsoda év lesz az!