Merkel szerint a VW-botrány nem árt a német gazdaság hírének

2015.10.04. 16:10

A Volkswagen emissziós botránya "drasztikus" volt, de nem okozott olyan nagy kárt, ami alapján feltételezni lehetne, hogy üzlet szempontjából Németország nem jó hely - mondta a német kancellár.

Angela Merkel vasárnap a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban egyebek között arról beszélt, hogy szerinte nem csorbít a német gazdaság jó hírnevén a VW-botrány. Rámutatott arra, hogy a cégnek amilyen gyorsan csak lehet, tisztáznia kell a dízelbotrány részleteit, és meghozni a szükséges intézkedéseket.

Miután már több országban felfüggesztették egyes VW-modellek eladását, szombaton Ausztráliában is ideiglenesen megtiltották a német cég egyes dízelmotorral ellátott utóinak az értékesítését. Azok után, hogy a Volkswagen ausztráliai képviseletének a vezetői tárgyaltak az ausztrál kormánnyal, bejelentették, hogy felfüggesztik az 1,6 és a 2,0 literes EA189-es dízelmotorral ellátott autók eladását. A Volkswagen az idei év első hét hónapjában 37 ezer járművet értékesített a szigetországban, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korában, és ezzel a VW ausztráliai piaci részesedése mintegy 6 százalék volt.

Ha ne lenne meg a történet: a botrány szeptember 18-án pattant ki az Egyesült Államokban. A VW azóta elismerte, hogy az USA-ban olyan szoftvert alkalmazott, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem korlátozza a motorteljesítményt. A vállalat azóta közölte, hogy világszerte mintegy 11 millió autójuk fut az emissziós értékeket manipuláló szoftverrel.

Minden, a dízel-botránnyal kapcsolatosan született írásunkat megtalálja csokorba gyűjtve ezen a linken.