Elképesztő összegbe kerülhet a dízel-botrány

2015.10.05. 14:50

Azt már az első pillanatban tudni lehetett, hogy a Volkswagen dízel-botrány nem lesz olcsó, a gyártó azonnal félre is rakott a probléma megoldására 6,5 milliárd eurót. A Credit Suisse elemzői szerint azonban ez távolról sem lesz elegendő.

A svájci pénzügyi szakemeberek többféle fogatókönyvet is felvázoltak, és végigszámolták, hogy egy-egy ilyen összesen mibe kerülne az autógyártó óriásnak. Az eredmények elképesztőek: a legoptimistább változat szerint is 23 milliárd euró lesz a végösszeg, amit a Volkswagennek ki kell köhögnie, mire elül a botrány minden utórezgése. A legrosszabb esetben viszont akár 78 milliárd eurót is kivonhat a Volkswagen költségvetéséből a csaló dízel-szoftver. Nehéz bármihez is hasonlítani egy ilyen képtelen összeget – talán úgy érzékeltethetjük a legjobban a nagyságrendjét, ha ide írjuk, hogy a magyar nemzeti össztermék névleges értéke tavaly 137,8 milliárd euró volt, azaz a VW vesztesége ennek valamivel több, mint a fele lehetne.

Ha minden rosszul alakul, az megrázná a Volkswagent, ha csődhelyzettel nem is fenyegetne. A cégcsoport nyeresége tavaly ugyanis meghaladta a 10 milliárd eurót, és az azt megelőző négy évben sem nagyon maradt el ettől az értéktől. Valószínű, hogy ha nem is marad meg ezen a szinten, a nyereség nem fog nagyságrendekkel csökkenni egyik pillanatról a másikra. A botrány csendesedésével pedig akár vissza is állhat a korábbi szintre, így néhány év alatt kigazdálkodhatják a költségeket.

A Volkswagen új elnöke, Hans Dieter Pötsch ugyan túlzott egy kicsit, amikor azt mondta, hogy a cég létét veszélyezteti a botrány okozta krízis, de az biztos, hogy így sokkal jobban meg kell gondolniuk, mire költenek. Egyes sajtóhírek szerint a vállalatcsoport mintegy 100 milliárd eurót költött volna fejlesztésre a következő három év során, de úgy hallani, most ennek az összegnek egy jelentős részét kénytelenek lesznek lefaragni, ami hosszabb távon komolyan árthat a VW versenyképességének.

Minden, a dízel-botránnyal kapcsolatosan született írásunkat megtalálja csokorba gyűjtve ezen a linken.