Átkutatta a rendőrség a VW irodáit

2015.10.08. 17:15

Ma a braunschweigi rendőrség mintegy ötven fős csapata, három nyomozóval kutatta át a Volkswagen irodáit, és egyes munkatársak lakásait.

A nyomozók olyan bizonyítékok után kutattak, amelyek alapján pontosan megállapíthatják, hogy pontosan kik és mikor tudhattak a VW dízelmotorjaiban használt, a károsanyag-kibocsátási értékeket meghamisító szoftver alkalmazásáról. A Volkswagen szóvivője szerint a cég igyekezett segíteni a nyomozóhatóság munkáját, rendelkezésükre bocsátva a dokumentumok széles körét. A rendőrségnek valószínűleg így is hatalmas munkát jelent majd a dokumentumok kiértékelése, hisz a VW centralizált felépítésének köszönhetően Wolfsburgban található a cégcsoport tevékenységének teljes dokumentációja.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban Michael Horn vallomása került napvilágra. A VW Group of America korábbi elnök-vezérigazgatója szerint 2014 tavasza óta ő már biztosan tudott arról, hogy a dízelmotorok nem felelnek meg az emissziós előírásoknak. Természetesen Észak-Amerikában is nagy erőkkel folyik a nyomozás az ügyben.

Időközben a Volkswagen is megkezdte saját belső vizsgálatát, de az újonnan kinevezett felügyelőbizottsági elnök, Hans Dieter Pötsch szerint jó ideig eltarthat, mire mindenkinek megállapítják a felelősségét. Eddig legalább tíz vezető beosztású munkatársat függesztettek fel a VW-nél a belső vizsgálat során.