A Volvo vállalná a felelősséget

2015.10.11. 16:23

Az autonóm járművek tervezése és az egyre fejlettebb változatok tesztelése ma már számos gyártónál napirenden van. Sokan határidőket és céldátumokat is tűztek ki maguk elé, hogy minél hamarabb sorozatgyártásba vigyék a technológiát. Ami persze megosztja az autósokat.

Az önvezérlő autókkal kapcsolatos szabályozások még kialakulóban vannak, és egy darabig még biztosan fognak formálódni. A Google autonóm járművét például addig ki sem lehetett vinni a közutakra, amíg kormányt nem építettek bele. A másik nagyon fontos téma pedig a felelősség kérdése lehet: ki a hibás, ha egy saját magát vezető autó balesetet okoz?

A Volvo most igyekszik megnyugtatni a leendő tulajdonosokat, ugyanis magára vállalja a felelősséget. Ha tehát kárt okoznak önvezérlő autói, a svéd gyártó kész kinyitni a pénztárcát. Ehhez persze az kell, hogy az esetleges ütközés pillanatában bizonyíthatóan autonóm üzemmódban működjön a jármű, és a balesetet technikai hiba idézze elő, nem pedig vezetői mulasztás. Nyilván szoftveresen naplózzák majd, hogy mikor milyen beállításokkal vett részt a forgalomban autójuk.

Egy ideje már egyébként is nemes célt tűzött ki maga elé a Volvo: azt akarják elérni, hogy 2020-ra senki ne haljon meg autóikban. Ezt számtalan különféle biztonságtechnikai extrával igyekeznek elérni, amely berendezéseket természetesen az önvezető autók is megkaphatnak.