Őrült pénzért vihetik az első Subaru Impreza WRC-t

2015.10.11. 06:35

Október 14-én szerdán bárki megveheti a ralitörténelem egy fontos darabját, a Prodrive első Subaru Impreza WRC-jét, egyben a WRC-korszak első futamának győztes autóját.

1997 volt az év, amikor az FIA szabálymódosításai létrehozták a World Rally Carokat, azaz a WRC-ket. Ebben a szezonban még kevés gyártó állt készen saját autóval az új szabályokhoz: a Subaru Prodirve által épített Imprezái mellett csupán a Fordnak volt WRC-je, az Escortból csinálta Malcolm Wilson csapata. A David Lapworth vezette Prodrive keményen dolgozott az Imprezán, így a nyitás a Subarunak sikerült jobban. A szezonnyitóra aszfaltmenő, Piero Liatti kapta meg a két autó egyikét, és meg is nyerte vele a futamot. Állítólag az autó alatta volt egyébiránt a legelső, amelyik elkészült, ezért is kapta a PROWRC97001-es alvázszámot. Na, ezt lehet majd megvenni a H&H Classic Car Autions árverésén.

Az autó történetéről annyit lehet még tudni, hogy még '97-ben eladták. Ezután különféle nemzeti és nemzetközi ralikon indultak vele, mígnem egy kiadós pályafutás után a Prodrive-nál gyári állapotúra rekonstruálták. A jövő heti aukción nem keveset, akár 80 millió forint fölött is hozhat az előzetes remények szerint.