Kezdődik a villanyautó-háború?

2015.10.12. 16:32

Úgy néz ki, villanyautós ígéret földjén, Kaliforniában újfajta problémák kezdenek kialakulni abból adódóan, hogy a töltőhálózat nem bővül elég gyorsan. Jelenleg már tíz elektromos autó jut egy villanyautó-töltőre, és ez bizony fura helyzeteket szül.

A The New York Times írása szerint egyre gyakoribb jelenség, hogy egyes villanyautó-használók egyszerűen kihúzzák egymás autóját a töltőből, ha nem találnak maguknak üres csatlakozót. Így viszont nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhez az, akinek az autóját kihúzták, hisz még az is lehetséges, hogy a munkanap végén egyszerűen nem jut haza. Ebből persze egyre gyakrabban alakul ki szóváltás, feszültség, kellemetlenség.

Pedig egyelőre nincs is olyan sok villanyautó Kaliforniában. Összesen mintegy 15 ezer példány fut az utakon, ami össze sem mérhető a benzines autók számával, bár még így is itt használják a legtöbb ilyen járművet, hisz az egész Egyesült Államokban 33 ezer elektromos személyautót használnak összesen. Persze a villanyautó-használóknak nem csak egymással kell megküzdeniük a nyilvános konnektorokért, de azokkal a hagyományos autókat használókkal is, akik zsúfoltabb helyeken simán a töltőoszlop mellé parkolnak.

Úgy tűnik, a villanyautózás a hétköznapokban még annyira új, hogy ki kell alakulnia körülötte egyfajta íratlan szabályrendszernek. Egyes problémák persze műszakilag is orvosolhatók, például a konnektorok reteszelésével meg lehetne oldani a kihúzott kábelek problémáját. Szigorú hatósági fellépéssel pedig a töltőállomásra ráparkolók kedvét is el lehetne venni az ilyesmitől.

A kérdés viszont az, hogy ha a villanyautók valóban elkezdenek gyorsan terjedni, és tízszeresére vagy akár százszorosára nő a számuk, ahhoz mekkora töltőhálózatot kell építeni, hogy ne legyen folyamatos konfliktus-forrás a környezetbarát autók használatából.