Harmincötezer VW-dízelt hívnak vissza Magyarországon

2015.10.13. 17:12

A Porsche Hungária közleménye szerint összesen 35 283 Magyarországon eladott dízelmotoros Audi, Seat, Škoda és Volkswagen típusú járműbe került EA 189 jelzésű dízelmotor. Ezeknek a károsanyag-kibocsátását a későbbiekben visszahívás keretében javítják a szervizek, bár azt még nem tudni, hogy pontosan mikor és hogyan.

  

Az importőr közlése szerint még október folyamán bemutatják a hatóságoknak a motorokon végrehajtandó változtatások terveit, és ezek után értesítik a tulajdonosokat a tervezett intézkedésekről. A márkakereskedések értékesítési adatai alapján 12 427 Volkswagen, 11 964 Škoda, 6014 Audi, 4343 Volkswagen haszonjármű és 535 Seat kelt el Magyarországon olyan dízelmotorral, amelyet érint a visszahívás. Ez a mennyiség valószínűleg nem tartalmazza a használt autóként behozott járműveket, ugyanakkor tartalmazza az országban eladott, de később külföldre vitt járműveket.

A pontos menetrend egyelőre nem ismert – valószínűleg ilyen még az importőr birtokában sincsen – de a Volkswagen vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy szeretnék 2016 végéig végrehajtani az összes európai visszahívást. A visszahívás részleteiről természetesen levélben értesítik az érintetteket. Az importőr külön hangsúlyozza, hogy a jelenleg forgalmazott, Euro 6-os dízelmotorokat nem érinti a visszahívás.