A Ferrari elárulta a trükkjeit

2015.10.17. 06:17

A néhány napja leleplezett Ferrari újdonság, az F12tdf tartalmaz néhány új megoldást az F12-eshez képest, amelyek működését közelebbről is megmutatták két rövid videón.

Az egyik ilyen a Virtual Short Wheelbase fantázianevű hátsókerék-kormányzás. Ilyesmit mostanában többen is bemutattak, a Porsche a 911-esben, a BMW a legújabb hetes sorozatban, sőt, a Renault egyes drágább modelljeiben is, és úgy tűnik, a Ferrari is csatlakozik a divathullámhoz. A magyarázat szerint így két centivel szélesebb gumikat szerelhettek előre, ami túlkormányzott viselkedéshez vezetett volna, és ez az, amit a hátsó kerekek kormányzásával teljesen ki tudtak küszöbölni. Az adatok szerint jelentősen javult az autóval elérhető oldalgyorsulás – 1,25g-ről 1,43g-re – ami a gyakorlatban a kanyarsebesség növekedését jelenti ugyanazon az íven haladva, de a szélesebb gumikkal tíz métert csökkent a féktáv 200 km/h-ról nullára, és ugyanaz a kanyar kevesebb kormányelfordítással vehető be.

A másik rövid film a motor szívórendszerének teljes áttervezését mutatja be. A 6,3 literes V12-es teljesen új szívótereket és pillangószelepeket kapott, így rövidebb és valamivel szélesebb lett a szívórendszer, de az igazi újdonságot a változó hosszúságú szívócsatornák jelentik. Ezeket egy hidraulikus rendszer állítja az optimális hosszra a motor fordulatszámának megfelelően. Ezzel a megoldással pedig minden fordulatszámon növelhették a motor teljesítményét. Ez sem új ötlet persze, de az biztos, hogy látványos és hasznos. Ugyanez kevésbé tűnik egyértelműnek egy másik átalakításra: az F12tdf motorjában lecserélték a hidraulikus szelepemelő tőkéket mechanikusra, ami a videó szerint ugyan nagyobb szelepemelkedést tesz lehetővé. Viszont ha belegondolunk, milyen költséges és időrabló munka a mechanikus szelephézag-állítás 48 szelepnél, akkor nem csodálkozunk rajta, hogy ezt a megoldást nagyobb hengerszámnál elsősorban versenymotorokon alkalmazzák.

A szívómotor persze lassan a múlté, így a változó szívócsőhossz például olyan megoldás, amellyel egyre kevesebb motorban találkozhatunk. Viszont az aktív hátsókerék-kormányzás épp második virágkorát éli, - a '80-as években már volt egy divathulláma, de akkor még nem tudták elég finoman szabályozni – így valószínű, hogy később a Ferrari nagyobb sorozatban készülő autóiban is felbukkan majd.