2015.10.17. 18:15

Kiadta 7.0-s szoftverfrissítését a Model S-hez a Tesla. Ez önmagában nem lenne egy eget rengető hír, mint ahogy az előző verziók sem váltottak ki túl nagy visszhangot. Csakhogy ez már lehetővé teszi a fél-autonóm közlekedést, ami mindjárt izgalmasabbá teszi a dolgot.

Az amerikai gyártó rendszere négyféle érzékelővel dolgozik. Az információkat kamerán, radaron, ultrahangon, valamint GPS-en keresztül gyűjti be. Utóbbi sávokra bontott részletességig ismeri az utakat. Emellett pedig minden egyes Model S információkat is küld az adott forgalmi helyzetekről, a tényleges közlekedésről. Ezzel folyamatosan tanul is a rendszer, minél többen használják, annál hatékonyabban működik.

Az Autopilotként emlegetett berendezés jelen állapotában képes önálló kormányzásra, amellyel sávon belül tud maradni, vagy akár sávváltást is végre tud hajtani. A sebességet a korlátozásokhoz és a forgalom ritmusához igazítva tartja, parkolóhelyet keres, ahova be is tud állni. A biztonságos közlekedéshez fékezőasszisztens járul hozzá, de az autóban ülők az esetleges veszélyes helyzetekről is kapnak figyelmeztetést.

A Teslánál azt ígérik, hogy tovább folytatják a fejlesztéseket, finomítják a rendszert és bővítik annak funkcióit. A Jalopniknak pedig lehetősége nyílt kipróbálni azt, hogy ezzel a hetedik verziójú szoftverrel jelen pillanatban mire képes a Model S. Érdemes nézni a vezetőülésben ülő újságíró reakcióit a videóban. Szerintük az Autopilot ijesztő és egyben csodálatos.