Törökország vette meg a Saab 9-3 gyártási jogait

2015.10.19. 13:56

Maga a török tudományos, ipari és műszaki miniszter jelentette be, hogy országa megvásárolta a legutolsó Saab 9-3 gyártási jogát. Fikri Isik hangsúlyozta, a név használati jogát nem vették meg, török márkajelzéssel tervezik gyártani a típust.

A 9-3-as legutolsó változata volt az utolsó típus, amelyet jelenleg a Saab még képes volna gyártani, és joga is van hozzá. Ez a 2008-as felújítás utáni modell, amelynek a gyártósorai még Trollhattanben állnak, és amelyet néhány hónapra 2013 és 2014 fordulóján újra gyártottak is – most ennek a jogait adják el Törökországnak. A Saab igazgatója, Mattias Bergman is megerősítette, hogy már májusban aláírtak egy szerződést, és azóta a Saab, illetve a török fél szakemberei a típus továbbfejlesztésén és a helyi gyártás előkészítésén dolgoznak.

A török ígéretek szerint az alkatrészek mintegy 85%-át gyártják majd helyben, de a svédektől úgy tudjuk, aktívan közreműködnek a török állam autógyár-alapítási terveinek megvalósításában. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor, hol és milyen néven indul a gyártás, de egy-két éven belül nyilván ezek a részletek is kiderülnek.

Nem a törököknek adják el először ezt a típust: még a General Motors értékesítette a 2008-as felújítás előtti 9-3 változat gyártósorait és jogait. A kínai Beijing Auto volt a vásárló, amely azóta már gyártja saját, Saab alapú, de külsőre teljesen átalakított középkategóriás modelljét. A török változat prototípusa fazonra leginkább a rossz emlékű Cadillac BLS-re emlékeztet – amely szintén a 9-3-ason alapszik – de ez valószínűleg még nem a végleges formaterv.