Egyedi Ferrari, 2,5 milliárdért

2015.10.20. 16:25

A Ferrari 250 GTO, amely messze a világ legdrágább autója, ehhez képest tömegmodell, hisz abból 39 készült, ebből meg három. Ahhoz képest akár olcsónak is tűnhet.

A ritka Ferrarik az 1960-as évek előttről ma már festmény-árban mennek, ezt lassan megszokhattuk. Most viszont nem valamelyik sláger, a 250 GTO vagy 250 TR sorozat egy tagja bukkant fel az e-bayen az eladó autók közt, hanem egy azoknál is sokkal ritkább példány, a Ferrari Thomassima. Ezt a különlegességet a jó nevű kaliforniai karosszériatervező, Tom Meade tervei alapján építették 1967-ben, a 250 GTO háromliteres, 300 lóerős V12-es motorjával, amelyet itt középmotorként építettek be.

A különleges sportkocsiból összesen három készült: az első, 1962-es példány 1969-ben egy árvízben elpusztult, a hármas számú pedig Modenában, a Ferrari múzeum gyűjteményében van, így ez az egyetlen, amely egyáltalán hozzáférhető – az eladója szerint 1983 óta nem is bukkant fel ilyen autó a piacon. Szakértők szerint az egyetlen baj vele, hogy hivatalosan nem is Ferrari – legalábbis nincs Ferrari által nyilvántartott vázszáma, annak ellenére, hogy a Ferrarinál építették. Talán ezért is van, hogy nem aukción próbálják eladni, ahol ez már önmagában lefelé nyomná a kikiáltási árat.

Nem csoda, hogy épp most került elő a képek alapján egyébként nagyszerű állapotú gép: az utóbbi évtized során ugyanis elképesztően megnőtt a régi Ferrarik ára: míg 2006-ban még 900 ezer dollár volt az átlagos ár, manapság ez az összeg 5,5 millió dollár körül van, és 250 GTO már cserélt gazdát 38 millió dollár feletti összegért is. Így a Thomassima is szép hasznot hozhat aktuális eladójának, ha sikerül találni valakit, aki elég erősen vágyik rá, és megfelelő összeg van a bankszámláján.