Máris felsült az önvezető Tesla?

2015.10.25. 12:21

A lehető legrosszabb időzítéssel küldtek rá egy Model S-t egy hágai lépcsőre. Napokkal azután, hogy a világ megismerte a Tesla önvezérlő rendszerét, a magukat vezető autóktól rettegő tömegek kaptak egy erős érvmuníciót. A probléma csak az, hogy ez humán vezérléssel került oda.

Az internet nagy baja épp a nagy előnye, mégpedig, hogy instant. Ez leginkább azért problémás, mert a dezinformációk így ugyanolyan hamar körbeérnek, mint a tények. Ilyen ennek a lépcsőn pihenő Teslának a példája, amely egyes mémeken már az önvezető autók elleni vélemények illusztrációja, pedig csak egy eltévedt holland sofőr áldozata, nem maga akadt fent. 

A Tesla Autopilotként emlegetett berendezését a napokban mutatták be, de egyelőre csak Amerikában elérhető. Jelen állapotában képes önálló kormányzásra, sávon belül tud maradni, akár sávváltást is végre tud hajtani. A sebességet a korlátozásokhoz és a forgalom ritmusához igazítva tartja, parkolóhelyet keres, ahova be is tud állni. Bővebben  itt írtunk róla .

Miközben egyre több autógyár kísérletezik önvezérlő technikával, úgy nem csökken az ettől rettegő tömegek félelme. Csak idő kérdése, hogy a szabályozás hozzáigazodjon a fejlesztésekhez, aztán hogy azzá alakul-e a közlekedés, amit ebben a cikkben felvetettünk, az idő eldönti majd.