Győzelem helyett nulla pont Michelisznek Thaiföldön

2015.11.01. 13:13

Lopez megvédte címét, Michelisz idei legrosszabb hétvégéjén van túl Thaiföldön. Magyar szempontból rosszul indult, majd még rosszabbul folytatódott az év utolsó előtt fordulója, ami a szervezők amatőr blamájáról marad emlékezetes.

Lopez megvédte, idén is bajnok
Lopez megvédte, idén is bajnok

Egy mozgalmas első kör után unalmas körözést hozott a túraautó-világbajnokság idei tizenegyedik fordulójának első futama. A rajt után közvetlen, majd néhány kanyarral arrébb történt ütközések közel megfelezték a mezőnyt – az utóbbiban volt része Yvan Mullernek és Michelisz Norbinak is. A citroenes a bajnoki reményeit, Norbi az ép futóművét vesztette el ekkor. Ezután már csak egy érdemi feladat maradt a Zengő Motorsport számára a második futam előtt: összerakni az autót időben.

Az élen eközben Jose-Maria Lopez különösebb történések nélkül nyert Loeb és Ma előtt, amivel behozhatatlan lett előnye a pontversenyben, és megvédte a címét. Michelisz számára külön rossz hír, hogy az összetett negyedik helyért folyó meccsben minden kulcsellenfele pontokat szerzett, továbbá a privát versenyzők pontversenyében sokat hozott rajta az összetett negyedikként végző Mehdi Bennani.

A Zengő Motorsport összerakta Michelisz Hondáját a második futamra, ahol a pole-ból indult a fordított rajtrácsos szabály miatt. A rajt után sikerült is tartania az első helyet, azonban győzelmi esélyétől előbb Monteiro előzése, majd a nem száz százalékos futómű és egy boxutca-áthajtásos büntetés fosztotta meg. Utóbbi tiltott időben való szervizelésért járt, de a pontos ok még a csapat előtt sem tiszta. Ezután már nem volt miért küzdeni, Norbi begurult utolsóként, de még a privát értékelés pontszerzőjeként a célba.

Az egymást pofozó Citroenek belharcát és Chilton kiváló bolyfogó technikáját kihasználva Monteiro nagy előnyt szedett össze, mire Loeb üldöző pozícióba került a lényegesen gyorsabb Citroennel. Közeledett is aztán a portugálra nagy léptekkel, szorosnak ígérkezett a befutó, de az FIA közbeszólt. Az eredetileg napnyugta idejére tervezett futam fölött az utolsó körökre besötétedett, így biztonsági okokból az utolsó két kört törölték, és piros zászlóval leintették idő előtt a versenyt. Monteiro így idei harmadik győzelmét szerezte, de rajta kívül Ma és Tarquini is sokat hoztak a nulla pontos hétvégét produkáló Micheliszen. Az összetett negyedik hely távolra került, de ami legalább ennyire fontos a katari záró forduló előtt, hogy Bennani hét pontra zárkózott a privát versenyzők értékelésében. Azért a bajnoki címért még nagymeccs jöhet Losailban.

Ha lemaradt róla, ezen a linken megnézheti a teljes első futamot, ezen pedig a teljes másodikat angol kommentárral.