A Honda is beszáll a pickup-versenybe?

2015.11.02. 14:15

A Honda a ázsiai és óceániai régiójának igazgatója, Noriaki Abe beszélt egy új pickup elkészítésének lehetőségéről, annak ellenére, hogy Észak-Amerikában már megbukott egy efféle modelljük.

„A pickup-piac vonzónak tűnik, a kérdés csak az, hogy hozhat-e elegendő vásárlót.” - mondta Abe. Erthető is a japánok óvatossága, hisz bár Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein is igen kelendőek a közepes pickupok, ennek megfelelően nagy is a verseny. A Ford, az Isuzu, a Mazda, a Mitusbishi, a Nissan, a Toyota és a Volkswagen is kínál efféle típust, egy nehéz megjósolni, hogy egy újabb gyártónak mennyi tere maradna.

Ráadásul a Honda eddig nem készített alvázas pickupot. A Ridgeline, amelyet Észak-Amerikában forgalmaztak 2005 és 2014 között, önhordó karosszériás volt és keresztben álló motorral tervezték, ami az alvázas megoldásnál könnyebb és tágasabb járművet eredményez, viszont terepen sérülékenyebb az ilyen konstrukció, és minden változtatás rajta sokkal drágább a gyártó számára. A Honda már beígérte a következő Ridgeline-t Észak-Amerikában, de ez legalább egy számmal nagyobb lesz, mint az elődje, így sehol másutt nem lesz eladható.

Persze az sem lehetetlen, hogy a Honda hasonló megoldást választ, mint mondjuk a Mercedes vagy a Renault, és első lépésként egy másik gyártó termékét címkézi át, aztán ha kiderül, hogy a pickup-forgalmazásban valóban van üzlet, talán elkészítik a saját modelljüket is.