Elkészült az elnöki Lada Vesta

2015.11.03. 15:37

Vesta VIP a neve a legújabb Lada változatnak, amelyet a gyáriak készítettek, méghozzá állítólag a felső vezetés tudta nélkül. Állítólag készül belőle néhány példány, de csak rendelésre.

A Lada új modellje, amely épp a piaci bevezetésnél tart Oroszországban, egyelőre csak szedánként elérhető, bár valószínűleg később készül belőle kombi is. A Lada mérnökei viszont készítettek egy változatot, amely 25 centivel hosszabb a normál szedánnál. A 4,4 méteres elnöki Vesta hosszabb hátsó ajtóval, kevésbé meredek hátsó ablakkal és nagyobb lábtérrel készül. Úgy tudjuk, meglepetésként mutatták be Bo Anderssonnak, a cég vezérigazgatójának, miután a mérnökcsapat teljes titokban fejlesztette ki ezt a változatot.

Ha minden igaz, a Vesta VIP-ből készülhet néhány, de szigorúan megrendelésre, bár azt nem könnyű felmérni, hogy hányan szeretnének kompakt modellből nyújtott limuzinban terpeszkedni Oroszországban. Talán az AvtoVAZ vezére használja majd időnként, ha célszerű egy saját gyártású autóban mutatkozni, de azon sem csodálkoznánk, ha néhányat állami használatra is készítenének.

A Lada egyébként most a Vesta szedán bevezetésére koncentrál, amelyet egyelőre 1,6 és 1,8 literes benzinmotorokkal kínálnak, 106 és 122 lóerő közti teljesítménnyel. Később várhatók további változatok is, kombi szinte biztosan készül, és valószínűleg emelt hasmagasságú, terepjáró-stílusú kivitel is lesz.