EuroNCAP: jól szerepelt az Audi és a Honda

2015.11.05. 14:55

Az Audi A4, a Honda HR-V, a Honda Jazz és a VW Caddy szerepelt az EuroNCAP legutóbbi törésteszt-sorozatán. A részeredményekből az is kiderül, hogy mind a négy típusnak kiváló a passzív biztonsága, a Caddy a gyalogosvédelmi teszten veszített egy csillagot.

A tesztsorozatból egyértelműen kiemelkedik a Honda Jazz, amely a kisautók közül másodikként kapott ötcsillagos minősítést, és nem elsősorban a bőséges felszereltségnek köszönhetően. A felnőttek passzív biztonságára kapott 93%-os értékelés abszolút értékben is kimagasló, a Jazzben sem frontális-, sem oldalütközéskor nem érte veszélyes mértékű terhelés az elöl ülőket. Érdekes, hogy a másik Honda, az új HR-V messze nem szerepelt ilyen jól. Bár az öt csillagot ez is megkapta, a hátsó utasok mellkasát már veszélyesen nagy terhelés érte, és az első ülések fejtámlája sem véd eléggé a nyaksérülések ellen. Így a felnőttek passzív biztonságára csupán 86%-ot, a gyerekekére 79%-ot kapott a típus.

Az Audi A4 alig maradt el a Jazztől, a felnőttek védelmére 90, a gyermekekére 87%-ot kapott, de a VW Caddy sem szerepelt rosszul a törésteszteken: a 84 és 78%-os felnőtt- és gyerekbiztonsági pontszám alapján akár öt csillagot is kaphatott volna. Itt a gyalogosgázolási teszten úszott el a maximális pontszám, úgy tűnik, mind a zárhíd környéke, mind a motorháztető szélei túl keménynek bizonyultak. Ez részben talán annak is köszönhető, hogy a Caddy alapjaiban nem épp új modell, az alapkonstrukció még 2004-ből származik, amikor a gyalogosvédelem még nem volt lényeges szempont a törésteszteken.