Jönnek a mozgóképes KRESZ-vizsgák

2015.11.05. 12:25

Térképes adatbázison gyűjtik az engedéllyel bíró autószervizeket, újféle illusztrációkat kapnak a KRESZ-vizsgázók, és megkapja hibái listáját, aki megbukik a gyakorlati vizsgán. Három autósokat érintő változást jelentettek be a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös sajtótájékoztatóján.

2016 januárjától térképes lekérdező rendszerben lesznek kereshetőek mindenki számára a hivatalos engedéllyel rendelkező, az NKH által megbízhatónak ítélt szervizek, és azokkal együtt elérhetőségeik. A közel 13 ezer adattal rendelkező adatbázisban a hatóság ígérete szerint bárki könnyen és kényelmesen megtalálhatja majd a hivatalos engedéllyel rendelkező cégeket, elkerülheti a megbízhatatlan szolgáltatókat.

"A bürokratikus terhek csökkentése érdekében a folyamatokat tovább egyszerűsítjük, gyorsítjuk, egyre több területen teremtjük meg a papíralapú helyett az elektronikus ügyintézés lehetőségét. Számos, eddig engedélyköteles tevékenység bejelentési kötelezettség teljesítése mellett lesz végezhető a jövőben." - mondta Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke az NKH közeljövőre tervezett változtatásairól.

Két másik változás a jogosítványra készülőeket érinti. A számítógépes elméleti vizsgarendszerben (SzEV) használt kérdésbank egy év után újfent változik: teljes forgalmi szituációkat ábrázoló mozgóképes elemek jönnek januártól a nyilas képek helyett . Jóval kevesebben érzékelik majd, de fontos változás, hogy kétpéldányossá lesz a közúti járművezetők gyakorlati vizsgáin használt minősítő lap. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a sikertelen vizsgázók ezután megkapják a hibáikat jelölő dokumentumot. A hatóság ezzel igyekszik kizárni az indokolatlan panaszbejentéseket.