2015.11.06. 10:05

Elhunyt George Barris, ismert autóépítő – a hírt fia osztotta meg a Facebookon, ezekkel a szavakkal: „Fájdalommal tudatom, hogy édesapám, a legendás autóépítő egy nagyobb, égi műhelybe költözött.” Barris 89 éves volt, álmában, családja körében érte a halál.

Az autóépítéssel már egészen fiatalon elkezdett ismerkedni, első munkája egy 1925-ös Buick volt, amelyet bátyjával, későbbi üzlettársával alakított át. Ezt egy 1936-os Ford követte, még középiskolásként. A II. világháború után pedig Los Angelesben indította be műhelyét, a Barris Kustom Industriest, amellyel hírnevet szerzett magának.

Autói felkeltették Hollywood figyelmét, így hamarosan filmekhez is bedolgozott. Alfred Hitchcock Észak-Északnyugat című alkotásánál, majd az 1958-as Highschool Confidentialnél és az 1960-as The Time Machine-nél is közreműködött. Épített autót Chernek, John Wayne-nek és Bing Crosbynak is. Némi magyar vonatkozás: Gábor Zsazsának aranyszínű Rolls-Royce-t készített.

Legismertebb autója azonban alighanem az 1960-as évek tévésorozatának Batmobilja, amelyet egy Lincoln Futura tanulmányautóból alakított ki. Mindössze tizenöt nap alatt készült el, és tizenötezer dollárt költött rá – ebből az autó ára mindössze egyetlen dollárt jelentett. A denevérember járműve később sokáig Barris magángyűjteményének részét képezte, majd 2013-ban döntött úgy, hogy megválik tőle. A sikert számos további munka és felkérés követte, az ötvenes évek végén pedig a Revell autómodell-gyártóval is leszerződött.

Ami családját illeti, 1958-ban vette feleségül Shirley Nahast, két gyermekük született: Joji és Brett. Bátyja, Sam, 1967-ben, felesége, Shirley 2001-ben hunyt el.