Versenyautót nyomtatott az Audi

2015.11.06. 16:58

Az 1936-os Auto Union Type C versenyautó felére kicsinyített mását készítette el házon belül az Audi. A projektet Hubert Waltl, a német gyártó vezető szerszámkészítője felügyelte, a különlegessége pedig, hogy 3D-nyomtató segítségével alkották meg a versenygépet.

Nyilván nem egyben nyomtatták ki a Type C-t, ahhoz ugyanis még ebben a méretben is túl nagy lett volna. Az egyes alkatrészeket külön-külön készítették el, majd következhetett az összeszerelés. Waltl azt mondja, nagy hangsúlyt fektetnek a háromdimenziós nyomtatással kapcsolatos kutatásokra, ugyanis a 3D-s fémnyomtatásnak a sorozatgyártásban is nagy hasznát tudnák venni.

Komoly lehetőségek rejlenek a módszerben, hiszen annak alkalmazásával olyan összetett szerkezetű elemeket és bonyolult formákat is könnyedén előállíthatnak, amelyeket a hagyományos eljárásokkal sokkal bonyolultabb lenne. Jelenleg 240 milliméter hosszú és 200 milliméter magas alkatrészeket tudnak legfeljebb elkészíteni ilyen technológiával.

A Type C-t egyébként rendre szívesen húzza elő a kalapból az Audi. Korábban e-tron tanulmányt, sőt, pedálos hajtású változatot is faragtak már a legendás modellből.