Walter de Silva elhagyja a VW-t?

2015.11.06. 16:12

Elhagyhatja a Volkswagen-csoportot Walter de Silva. Az Automotive News információi szerint a vezető formatervező távozásának oka a konszern belső szervezeti átalakítása. Az elmúlt kilenc évben a konszernhez tartozó minden márka dizájnnal kapcsolatos munkáit és fejlesztéseit ő felügyelte.

A lap egy meg nem nevezett, a Volkswagenhez közelálló forrást idéz, aki azt mondja: a 64 éves de Silva elért egy olyan kort, amely sokaknak már a nyugdíjazást jelenti. Távozása tehát szervezeti változások eredménye, az átszervezést pedig a közelmúltban kirobbant dízelbotrány indította el. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Martin Winterkorn vezérigazgató már szeptemberben lemondott. De Silvát formatervezőként nyilván közvetlenül nem érintette a TDI-gate, és egyelőre azt sem tudni, hogy lesz-e olyan utódja, aki összefogja a konszern márkáinak formatervezési munkáját, vagy esetleg megszűnik a pozíció.

Walter de Silva korábban a Fiatnál és az Alfa Romeónál dolgozott, majd 1999-ben került a VW irányítása alá tartozó Seathoz. Feladata az volt, hogy sportos arculatot szabjon a márkának. Ezt követően az Audinál dolgozott, mielőtt a teljes konszern dizájnfőnöke lett volna. Ebben a pozícióban Murat Günakot váltotta.

A hírek szerint a hónap végén tehát de Silva minden Volkswagennel kapcsolatos pozíciójától megválik, köztük az Audi tulajdonában lévő Italdesign Giugiaro stúdióban betöltött szerepéről is. A lemondását egyelőre sem a szakember, sem a Volkswagen nem kommentálta.