A VW fizetné a eltérő széndioxid-kibocsátás utáni többletadót

2015.11.08. 06:35

A Volkswagen konszern magára vállalja a ténylegesnél alacsonyabbnak feltüntetett széndioxid-kibocsátási értékek miatt a járművek tulajdonosaira esetleg utólagosan háruló adófizetési kötelezettségeket.

A Volkswagen jótáll az esetleg keletkező pótlék megfizetéséért - tájékoztatta levélben az EU 28 tagállamának pénzügyminisztereit pénteken Matthias Müller, a konszern elnöke. A gépjárműadó összege 2009. július elseje óta a jármű széndioxid-kibocsátásától függ. A konszern elnöke levelében arra kérte az uniós pénzügyminisztereket, hogy az eltérő értékek miatt keletkező adókülönbözet közvetlenül a Volkswagennek legyen kiszámlázva még akkor is, ha ennek lebonyolítása többletköltségekkel jár. Nagyon hálásak lennénk, ha megtennék a szükséges jogi és adminisztratív intézkedéseket ahhoz, hogy az adóhivatalok ne ügyfeleinket, hanem közvetlenül bennünket keressenek meg a pótlék befizetésének az igényével - fogalmazott. Levelében jelezte egyúttal, hogy a konszern a lehető leghamarabb közölni fogja a tényleges szén-dioxid-kibocsátási értékeket. Erről már folynak az egyeztetések az illetékes hatóságokkal.

Alexander Dobrindt német szövetségi közlekedési miniszter a héten szerdán kijelentette, hogy a Volkswagen felelőssége és kötelezettsége a hamis széndioxid-kibocsátási adatok miatt az ügyfeleit terhelő költségek megtérítése. Közölte, hogy a pénzügyminisztériummal együtt egy olyan törvény előkészítésén dolgoznak, amely garantálná, hogy az adópótlékot ne a járműtulajdonosoknak, hanem a Volkswagen konszernnek kelljen megfizetnie.

A Volkswagen hét eleji tájékoztatása szerint a széndioxid-kibocsátási értékek megváltoztatása 800 ezer járművet érint, ebből 200 ezret Németországban. A dízelbotrány megváltoztatott nitrogén-oxid-értékek miatt robbant ki szeptemberben.